Składniki na porcję dla 1 osoby:
1 mała pierś z kurczaka
1 łyżka fasoli szparagowej mrożonej
1 szklanka wrzątku
skórka starta z 1 mandarynki
1/2 mandarynki
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka sosu teriayki
mąka, białko i bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Pierś nadziewana fasolką szpar. i mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce fasolkę zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z tłuszczu. Naciąć kieszonkę. W miseczce wymieszać przyprawę do kurczaka, sos teriayki oraz skórkę z mandarynki. Mieszanką natrzeć mięso. Odcedzić fasolkę. Do kieszonki włożyć cała fasolkę i na niej ułożyć cząstki mandarynki pozbawione pestek. Spiąć mięso wykałaczkami i odstawić na godzinę do lodówki. W rondelku rozgrzać olej. Mięso panierować w mące, białku i bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami i surówka z ogórka z mandarynką (przepis w moich zbiorach).
Komentarze