Pierś kurczaka nadziewana porem i serem wędzonym

4.5 (147 ocen)

  • 45 min

Smaczny, szybki, super zdrowy.

  • 45 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka (podwójna),
    1dość spory por (biała część),
    150 g żółtego wędzonego sera,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka oleju,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Pierś kurczaka nadziewana porem i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 1. Umytą i osuszoną pierś dzielimy na dwie części, rozbijamy uważając, żeby się nie porozrywała.
  • Krok 2 2. Oprószamy solą i pieprzem odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Krok 3 3. Gdy mięso się chłodzi, umytego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej wrzucamy pora i dusimy kilka minut.
  • Krok 4 4. W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Wyjmujemy mięso z lodówki, układamy je na folię aluminiową.
  • Krok 5 6. Na mięsie rozkładamy porcję duszonego pora.
  • Krok 6 7. I porcję startego sera.
  • Krok 7 8. Zwijamy mięso, na kształt rolady.
  • Krok 8 9. Mięso owijamy bardzo ścisło folią aluminiową. Nasze pakunki układamy w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 ° C.
  • 10. W razie potrzeby tak przygotowane mięso możemy przechować w lodówce.

Porady

Ja podaję tego kurczaka zarówno jako danie obiadowe jak i na kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować