Pierś kurczaka nadziewana porem i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną pierś dzielimy na dwie części, rozbijamy uważając, żeby się nie porozrywała.
2.Oprószamy solą i pieprzem odstawiamy w chłodne miejsce.
3.Gdy mięso się chłodzi, umytego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej wrzucamy pora i dusimy kilka minut.
4.W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach.
5.Wyjmujemy mięso z lodówki, układamy je na folię aluminiową.
6.Na mięsie rozkładamy porcję duszonego pora.
7.I porcję startego sera.
8.Zwijamy mięso, na kształt rolady.
9.Mięso owijamy bardzo ścisło folią aluminiową. Nasze pakunki układamy w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 ° C.
10.W razie potrzeby tak przygotowane mięso możemy przechować w lodówce.
Porady
Ja podaję tego kurczaka zarówno jako danie obiadowe jak i na kanapki.
Komentarze