Filety z rzepą zapiekane w sosie czosnkowym

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna odmiana z wykorzystaniem piersi kurczaka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • duża podwójna pierś kurczaka
    1 duża czarna rzepa
    1 duża cebula
    kawałek marchewki
    400 g kefiru
    5 łyżek majonezu
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Filety z rzepą zapiekane w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić na plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Mięso obsypać solą, pieprzem i ziołami.
  • 2. Czarną rzepę i cebulę obrać. Rzepę pokroić w plasterki, cebulę na drobno. Mięso obłożyć plastrami rzepy i posiekaną cebulą.
  • 3. Z kefiru, majonezu, czosnku i odrobiny soli zrobić sos czosnkowy mieszając wszystko. Powstałym sosem polać wierzch naszej ,,zapiekanki,,
  • 4. Na koniec wierzch obsypać ziołami i startą na grubej tarce marchewką.
  • 5. Piec 1 godzinę w 200 stopniach. Po wyjęciu odlewamy przed krojeniem nagromadzoną na dnie wodę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować