Pierś kaczki z nutką cytryny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

....

  • 2 godz.

Składniki:


  • 600 g piersi kaczki
    2 łyżeczki oliwy truflowej
    10 g świeżego imbiru
    cebula
    1 łyżka dressingu ryżowego
    szczypta soli
    Sos:
    350 ml rosołu drobiowego
    1 łyżka dressingu ryżowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    szczypiorek
    biała zasmażka Knorr

Pierś kaczki z nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir oraz obraną cebulę posiekać , wymieszać z łyżką wody , winem i solą. Mięso pokroić w kostkę ( wielkość zależy od upodobań , ja pokroiłem drobno , dzięki temu jest bardziej miękkie), wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na godzinę.

    Kawałki kaczki wyjąć z marynaty i zrumienić na rozgrzanym oleju.

    W rondlu wymieszać rosół drobiowy z dressingiem ryżowym. Dodać sok z cytryny i cukier. Dodać pokrojony szczypior . Doprowadzić do wrzenia.

    Podsmażone mięso przełożyć do rondla z sosem , delikatnie zagęścić jasną zasmażką błyskawiczną Knorr , podgrzewać ok. 20 minut.
    Gotowe danie przełożyć na ogrzane talerze . Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Udekorować wg uznania , u mnie kiszony ogórek , szczypior.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy