Pierś indyka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć poporcjować na części (ja jedną pierś przekroiłam na pół), natrzeć solą oraz pieprzem ,odstawić.
Na patelni rozgrzać olej ze smalcem,następnie smażyć pierś rumieniąc z każdej strony tak by straciło surowość
Przełożyć mięso na talerzyk.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
Dodać warzywa i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając ,aż warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić
Całość przełożyć do gęsiarki lub dużego garnka układając na wierzchu usmażoną pierś z indyka.Dodać ketchup ,przyprawę curry oraz kilka łyżek wody.
Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
Podawać z makaronem lub ryżem.
Porady
Mięso z warzywami dusić na niewielkim ogniu uważając aby warzywa się od spodu nie przypaliły.
Komentarze