Pierś indyka w warzywach

4.49 (166 ocen)

  • 60 min

pyszna ,soczysta

  • 60 min

Składniki:


  • 2 duże piersi z indyka
    paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1 łyżka oleju
    1 łyżka smalcu
    pieprz czarny mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś indyka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć poporcjować na części (ja jedną pierś przekroiłam na pół), natrzeć solą oraz pieprzem ,odstawić.
    Na patelni rozgrzać olej ze smalcem,następnie smażyć pierś rumieniąc z każdej strony tak by straciło surowość
    Przełożyć mięso na talerzyk.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
    Dodać warzywa i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając ,aż warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić
    Całość przełożyć do gęsiarki lub dużego garnka układając na wierzchu usmażoną pierś z indyka.Dodać ketchup ,przyprawę curry oraz kilka łyżek wody.
    Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
    Podawać z makaronem lub ryżem.

Porady

Mięso z warzywami dusić na niewielkim ogniu uważając aby warzywa się od spodu nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować