Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Autorski pomysł na nieco inne przygotowanie gęsiny, która bardzo często gości na moim stole

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 piersi gęsi ze skórą
    0,5 kalafiora
    10 ząbków czosnku
    oliwa z oliwek
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy składniki 1. Piersi gęsi ze skórą ( dzięki skórze mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu) na ok. 20-24h przed pieczeniem musimy zamarynować. Do miski wlewamy ok. 4 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-1,5 łyżeczki soli oraz przyprawy. Ja dodałam pieprz czarny z kolendrą, dużo majeranku, nieco cząbru i rozmarynu, słodką mieloną paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso – odstawiamy do lodówki.
  • napychamy pierś kalafiorem 2. Kalafiora należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. W zamarynowanych piersiach musimy ostrym, długim i wąskim nożem zrobić otwór odpowiedni do faszerowania. Przygotowany otwór można nieco natrzeć marynatą, a następnie stopniowo wkładamy ugotowany kalafior i bardzo ściśle go napychamy, by było jak najwięcej. Gdy cała pierś jest nafaszerowana to za pomocą wykałaczki spinamy miejsce przez które wkładaliśmy farsz, aby w trakcie pieczenia się nie wydostał. Piersi wkładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 80-90 minut. Aby podać mięso w efektowny sposób należy pokroić piersi w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować