Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Soczysta, smaczna, sycąca potrawa z kurczaka. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada.

Składniki:

  • dwie duże piersi z kurczaka
    kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku
    sól, pieprz, majeranek
    oliwa do smażenia
    2 cebule
    opakowanie cista francuskiego
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Faszerowane

Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy ściśle ugotowane w osolonym wrzątku liście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę.
  • 2. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona jarzynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować