Pierś zapiekana na szpinaku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Propozycja na smaczną zapiekankę z piersi kurczaka i szpinaku

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - papryka słodka: 0.5 łyżeczki
    - papryka ostra: 0.5 łyżeczki
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - szpinak: 30 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - Żółty ser (sratry): 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - oliwa: 4 łyżki
    - śmietana 12%: 50 mililitrów
    - tarta bułka: 0.33 szklanki
    - Żółty ser (starty): 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Pierś zapiekana na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś zapiekana na szpinaku 1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Pierś umyć,osuszyć ,okroić z kawałków tłuszczu ,błonek i chrząstek.Pokroić w kostkę posolić,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć paprykami.Mięso podsmażyć na maśle i oliwie . Cebulę obrać i posiekać dodać do mięsa i smażyć aż się zeszkli-zdjąć z ognia. Szpinak dokładnie wypłukać w lekko osolonej wodzie i osączyć. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć aż się skurczy.Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem,gałką muszkatołową, śmietaną i 1 łyżką startego sera. Mieszać aż ser się rozpuści. Na wysmarowane tłuszczem dno średniej wielkości naczynia do zapiekania wyłożyć szpinak.Potem usmażone mięso z cebulą.Na wierzch posypać wymieszanym startym serem z tartą bułką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut,potem przełączyć na grill i piec przez ok. 5 minut do zrumienienia się wierzchu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować