Pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami

4.5 (168 ocen)

Potrawe podaję z fasolka szparagową i dipem chrzanowym.

Składniki:

  • - Podwójna pierś z kurczaka
    - Przyprawa ziolowa do kurczaka, sól, pieprz
    - Olej do smażenia
    - 1,5 kg ziemniaków
    - zioła prowansalskie
    - ząbek czosnku
    - 250g mrożonej fasolki szparagowej

    Dip:
    -mały kubeczek jogurtu naturalnego
    -3 łyżeczki chrzanu
    -szczypiorek, pietruszka
    -sol, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami 1. 1) Piersi myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Do miski wkładamy piersi, wsypujemy przyprawy i wlewamy 2łyżki oleju, następnie mieszamy tak aby przyprawy obtoczyły mieso. Wkładamy je na ok 1godz. do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając wodą by zmiękkło. Gotujemy do czasu az woda wyparuje. 2) Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min.( od chwili zagotowania wody). Przestudzone obieramy i kroimy w łódki. Polewamy olejem, doprawiamy ziolami, solą i pieprzem. Posypujemy zozdrobnionym ząbkiem czosnku. Pieczemy aż się zarumienią. 3) Do wrzącej, osolonej wody wkladamy fasolke i gotujemy do miękkości. 4) Przygotowujemy dip: mieszamy jogurt z chrzanem, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować