Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem

4.5 (194 ocen)

Danie sprawdzi się zarówno w roli domowego obiadu jak i bardziej wyszukanego, na specjalne okazje, przyjęcie, święta, itp.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    4 pojedyncze piersi z kurczaka
    sól, pieprz

    FARSZ:

    200 g świeżego szpinaku (ew. mrożonego)
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    200 g serka ricotta
    50 g startego parmezanu
    100 ml wytrawnego białego wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka ponacinać tworząc kieszonkę. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
  • 2. FARSZ:
    Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić rozgnieciony czosnek, chwilkę smażyć po czym dodać szpinak. Gdy szpinak się usmaży i odparuje z niego cała woda, zdejmujemy go z ognia. Przestudzony łączymy z ricottą i parmezanem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, spinamy wykałaczkami.
    Układamy piersi w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem (wino można zastąpić bulionem drobiowym). Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Porady

10 minut przed końcem pieczenia można piersi odkryć i posmarować oliwą lub wodą z solą, by ładnie się przypiekły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować