Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zarumienić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia składników. Dodać bulion i chwilę gotować. Dodać śmietanę kremówkę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą, dodać tymianek i posiekaną natkę pietruszki.
2.Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z sosem pieczarkowym i ryżem.
Komentarze