Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z tymiankiem

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Pomysł na szybki i pożywny obiad. Pierś w pieczarkowym sosie z tymiankiem smakuje pysznie.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    sól morska
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki soku z cytryny
    2 gałązki świeżego tymianku
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Sos pieczarkowy:
    500 g pieczarek
    1 mała cebula
    700 ml domowego bulionu drobiowego
    100 ml śmietany 30 %
    1 łyżka posiekanego tymianku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól (opcjonalnie)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1/2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
    200 g ugotowanego ryżu basmati

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pieczarkowy

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zarumienić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia składników. Dodać bulion i chwilę gotować. Dodać śmietanę kremówkę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą, dodać tymianek i posiekaną natkę pietruszki.
  • 2. Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z sosem pieczarkowym i ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować