Te soczyste i delikatne kotleciki są świetną alternatywą dla "zwykłego" kotleta z piersi
35 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
na 4 kotlety:
2 pojedyncze piersi z kurczaka( lub cztery stugramowe kotlety z piersi indyka)
2 małe cebule,
1 marchew,
150 g sera żółtego,
1 łyżka majonezu,
sól i pieprz,
olej
Pierś kurczaka pod pierzynką z sera i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy i każdą z nich przekrawamy w poprzek na pół. Kotlety delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smażymy z jednej strony na rozgrzanym oleju.
2.Blaszkę wykładamy folią aluminiowa i delikatnie smarujemy olejem. Surową stroną układamy kotlet w stronę blaszki.
3.Każdy kotlet smarujemy majonezem, następnie układamy na nich pokrojoną i usmażoną cebulkę, następnie startą na grubych oczkach marchew, a na koniec posypujemy startym żółtym serem. Pierś zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!
Komentarze