Pyszna aromatyczna pierś w ziołach otulona ciastem francuskim,doskonale prezentuje się na talerzu i tak samo smakuje.
2 godz.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
275 g ciasta francuskiego
10 dag sera żółtego np radamer
1 cebula
zioła włoskie do smaku
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
6 łyżek oliwy
1 jajko do posmarowania ciasta
2 łyżki sezamu
Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym,kroję wzdłuż na dwie części nacieram dwoma łyżkami oliwy z każdej strony,posypuję równomiernie ziołami włoskimi i przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Tak zamarynowane mięso wkładam do lodówki na dwie godziny.
2.Po tym czasie rozgrzewam patelnię z resztą oleju i obsmażam mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu,potem ogień zmniejszam i wrzucam, pokrojoną w kosteczkę cebulkę i trzymam na ogniu aż się zeszkli.odstawiam do lekkiego wystudzenia.
3.Ciasto francuskie dzielę na dwie częsci i na każdej kroję paski w poprzek ciasta. Piekarnik rozgrzewam do 210*c. Na każdym cieście układam po sztuce mięsa razem z cebulką dodaję pokrojony w cienkie paseczki lub starty żółty ser i zawijam w ciasto tak jak warkocz. Całość smaruję rozkłóconym jajkiem posypuję równomiernie sezamem i wkładam do nagrzanego piekarnika zmniejszam temp do 200*c i piekę około 25 minut aż ładnie się zarumieni.
4.Podaję pokrojone w grube plastry z ziemniakami gotowanymi i bukietem surówek.
Komentarze