Pierś z kurczaka na boćwinie z sosem poziomkowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Polecam łączenie warzyw i mięs z owocami

  • 10 min

Składniki:


  • 2 szt pierś z kurczaka
    1 garść boćwiny
    1 łyżka masła
    Sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    papryka słodka mielona Kamis
    chilli pieprz Cayenne
    1 szklanka poziomki
    2 łyżki octu balsamicznego
    miód do smaku

Pierś z kurczaka na boćwinie z sosem poziomkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy. Doprawiamy sola ,pieprzem , papryka i chilli. Grillujemy na grillu lub patelni grillowej. Poziomki miksujemy , dodajemy ocet balsamiczny , odrobinę oleju, soli i dosładzanym miodem do smaku. Sos mocno chłodzimy.
  • 2. Boćwinę myjemy i wkładamy na kilka sekund na patelnię z roztopionym masłem. Proces ten musi trwać kilka sekund ponieważ dłuższe smażenie spowoduje ,że liście skurczą się. Na koniec solimy. Liście wykładamy na talerz na nich układy kawałki kurczaka i polewamy zimnym sosem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy