Pierś z kurczaka marynowana w maślance - z żurawiną i makaronem.

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Mięso jest miękkie i co najważniejsze - nie wysuszone, czego strasznie nie lubię. Kurczaka podałam z makaronem i konfiturą z żurawiny. Pychota!

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    500g piersi z kurczaka
    makaron
    żurawina (ze słoiczka)
    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    150-200 ml maślanki
    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    papryka słodka
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju
    DEKORACJA:
    posiekany koperek
    papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka marynowana w maślance - z żurawiną i makaronem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ckrev0 1. Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć.
    (W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem do mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.)
    Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce.
  • image-0c1tlyh 2. Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
    (Każdy kawałek kurczaka powinien być dokładnie pokryty marynatą.)
    Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • image-1dfkw34 3. Po tym czasie kurczaka delikatnie "strzepnąć" z zalewy (usunąć czosnek i listki) i przełożyć na patelnię z mocno (!) rozgrzanym olejem.
    Piersi smażyć (na średnim ogniu) po 2-3 minuty z każdej strony.
  • image-234j5uh 4. Następnie patelnię nakryć pokrywką, ogień odrobinkę zmniejszyć i odczekać 25-30 minut.
    (Uwaga, to bardzo ważne: w tym czasie nie można podnosić pokrywki. Bez obaw, nic się nie przypali.)
    Po upłynięciu powyższego czasu należy sprawdzić, czy kurczak nie jest surowy (nie powinien) - w razie potrzeby dosmażyć.
  • image-29x05g2 5. Pod koniec smażenia ugotować makaron.
  • 6. Kurczaka podawać bezpośrednio po przyrządzeniu - z makaronem i żurawiną.
    Danie posypać koperkiem i oprószyć papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Marynata Maślanka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować