Faszerowana pierś z indyka 2 w 1

0 (0 ocen)

Wiemy, że mięso z indyka lubi owoce. Jeśli jednak Twoi domownicy lubią bardziej zróżnicowane smaki, przygotuj indyka faszerowanego w połowie soczystą brzoskwinią a w połowie aromatycznymi pieczarkami.

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka (w całości)
    3 połówki brzoskwiń z syropu
    10 dkg pieczarek
    pół czerwonej cebuli
    10 dkg startego żółtego sera
    kilka pomidorów koktajlowych
    pół gruszki
    50 ml białego wina
    2 łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    łyżka soku z cytryny
    kilka liści bazylii
    ząbek czosnku
    przyprawy: łyżeczka przyprawy do indyka,pół łyżeczki tymianku, pieprz,sól, łyżeczka musztardy rosyjskiej, łyżeczka czerwonej papryki, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowana pierś z indyka 2 w 1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty: mieszamy sok z cytryny, musztardę, łyżkę oliwy, przyprawę do indyka, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przeciśnięty ząbek czosnku, tymianek, sól.
    Pierś rozcinamy, tworząc w niej kieszeń. Smarujemy mięso marynatą, również w środku. Pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny.
  • 2. Przygotowanie farszu:
    Ser dzielimy na 2 porcje.
    Pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa smażymy razem na łyżce oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Jak lekko przestygnie mieszamy z 1 porcją sera.
    Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojone liście bazylii i drugą porcję sera.
  • 3. Faszerujemy pierś, nakładając farsz z brzoskwiniami a po nim farsz z pieczarkami. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Smażymy pierś z każdej strony aby zamknąć pory.
    Zdejmujemy mięso, na patelnię wlewamy wino, zbierając smak. Wywar będzie potrzebny do podlewania mięsa.
  • image-1ebts2d 4. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła, Na połowie piersi z farszem owocowym układamy plastry gruszki, na drugiej połowie pomidorki koktajlowe.
    Wstawiamy pierś do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
    Mięso co 10
    minut podlewamy wywarem aby było soczyste.

Porady

Pierś rozcinamy przyciskając ją do deski i prowadzimy nóż delikatnie pod dłonią aby nie rozciąć mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować