Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób

Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni pasować będą mrożone. Uwielbiam to połączenie gorącego sosu i jeszcze zamrożonych malin. Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na mięso i marynatę:
    2 gęsie piersi ze skórą
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 kulki jałowca
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    200 ml czerwonego wina

    Składniki na sałatkę:
    1 opakowanie rukoli
    pół czerwonej cebuli
    kilka świeżych lub mrożonych malin

    Składniki na sos:
    200 g świeżych lub mrożonych malin
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz
    szczypta chili w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą do dołu około 7 minut. Bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz ze skóry sam się wytopi.
    Gdy skóra będzie już zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze do 5 minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z wytopionym tłuszczem oraz winem z marynaty) i pieczemy do 20 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika, odstawiamy na kilka minut na desce następnie kroimy w grube plastry.
  • 2. Sos: maliny zalewamy odrobiną wody i gotujemy. Następnie dodajemy cukier, oraz ocet balsamiczny. Gotujemy około 10 minut aż do odparowania. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i chili w proszku. Sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito. Sos powinien być dosyć gęsty.
  • 3. Finał: na półmisku układamy rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, plastry gęsi, kilka całych malin a następnie polewamy sosem malinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować