Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Danie po prostu pyszne, aromatyczne i sycące.

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
    2 garści mrożonych grzybów leśnych
    ½ cebuli
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka oliwy
    Sól do smaku
    ¼ łyżeczki tymianku
    ¼ łyżeczki czosnku granulowanego

Pierś w papilotach z grzybami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-060d310 1. Mięso umyć, osuszyć. Zrobić kilka naciąć na głębokość około 1,5 cm. Oprószyć solą i tymiankiem. Odłożyć do lodówki.
  • image-1sxo6i7 2. Na suchej i czystej patelni zrumienić płatki owsiane. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Grzyby rozmrozić i lekko przesiekać. Przełożyć na patelnię. Smażyć całość do zrumienienia grzybów, doprawić solą, resztą tymianku i czosnkiem granulowanym. Następnie dodać płatki i smażyć razem jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-09dpv1h 3. Przygotowany farsz delikatnie włożyć w nacięcia.
  • image-1yc96eb 4. Na dwa średniej wielkości kawałki folii aluminiowej ułożyć po jednym kawałku kurczaka i zamknąć każdą szczelnie. Położyć na blachę i piec w 200 st około 20 minut. Przed podaniem wyjąć z folii. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy