Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć i osuszyć. Nożem naciąć kieszonki uważając by nie przeciąć piersi
Pomidory pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii pokroić dodać serek topiony i wymieszać.
2.Tak przygotowanym farszem napełnić kieszonki. Piersi z dwóch stron oprószyć solą morską i pieprzem czarnym (soli nie za dużo ponieważ szynka jest słona).
3.Szynką owinąć piersi i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posmarować szynkę niewielką ilością oleju. Do naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki oleju, włożyć do nagrzanego piekarnika do podgrzania. Naczynie wyjąć i włożyć piersi.
4.Zapiekać około 25-30 minut w 200 stopniach. 10 minut przed wyjęciem dodać kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i włączyć funkcję grillowania.
Komentarze