Piersi z morelami i kluseczkami z kuskusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę kuskusu wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem - około 1 cm więcej wody niż powierzchnia kaszy (a w zasadzie makaronu), dodajemy szczyptę soli.
Następnie mieszamy widelcem i odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy przetarty czosnek, kukurydze, pokrojone w paseczki morele oraz paprykę i chilli. Doprawiamy słodką papryką. Smażymy przez pięć minut. Następnie dodajemy pomidory. Dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny.
Piersi myjemy, usuwamy błonki, nacinamy z wierzchu i solimy. Wkładamy do sosu i przykrywamy.
Do kaszy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kluseczki i gotujemy je we wrzątku do wypłynięcia.
Komentarze