PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić TP. jA PODAŁAM JE W SOSIE

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    1, 5 opakowania kalerosse
    330 ml śmietany 30 %
    1 liśc laurowy
    2 ziarna ziela ang
    sól,pieprz
    1 szklanka bulionu warzywnego

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z kalerosse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy