Piersi z kurczaka w szynce serrano

0 (0 ocen)

  • 60 min

To bardzo proste i ekspresowe danie. W ten sposób upieczone filety są bardzo smaczne i soczyste.

  • 60 min

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 4 szt.
    oliwa - 4 łyżki
    szynka serrano - 10 plastrów
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Ser

Piersi z kurczaka w szynce serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka w szynce serrano 1. Piersi z kurczaka oczyściłam, opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie solą, bo szynka jest dość słona. Pojemnik z mięsem odstawiłam na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie każdy filet owinęłam plastrami szynki.
  • Piersi z kurczaka w szynce serrano 2. Puste, niczym nie wysmarowane naczynie żaroodporne wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika i nagrzewałam je 5 minut. Następnie uważając, aby się nie oparzyć, naczynie wyjęłam z piekarnika, na dno wlałam 2 łyżki oliwy i ułożyłam filety. Po wierzchu polałam je pozostałą oliwą.
  • Piersi z kurczaka w szynce serrano 3. Naczynie ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Gdyby filety były wyjątkowo duże należy je piec 3 do 5 minut dłużej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka Szynka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować