Piersi z kurczaka w ciescie francuskim ,zwane "Mumia"

4.46 (165 ocen)

  • 2 godz.

Witam.Jestem fanka blogow kulinarnych ,for o tematyce kulinarnej.Ten przepis wypatrzylam wlasnie na forum kulinarnym.Nazwa "Mumia" pochodzi od autorki tego przepisu na forum :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKLADNIKI na 2 lub 3 porcje :
    *ciasto francuskie , najlepiej niemrozone - mniej pracy wtedy jest:)
    *pieczarki , cukinia , cebula , pomidorki koktajlowe , czosnek
    *ser feta
    *2 piersi (filety jak kto woli) z kurczaka
    *2-3 plasterki boczku lub szynki
    *jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.46 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Piersi z kurczaka w ciescie francuskim ,zwane "mumia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piers z kurczaka w ciescie francuskim 1. WYKONANIE:
    Przygotowujemy skladniki - zeby nam wszystko poszlo szybko i sprawnie . Pieczarki i cukinie kroimy w plasterki , cebule w kostke . W tym samym czasie po umyciu i osuszeniu filetu - wieksze przekrawamy wzdluz , jezeli sa male pozostawiamy w calosci - nastepnie solimy , pieprzymy i obsmazamy na mocnym ogniu z obu stron , najlepiej na masle klarowanym .Obsmazamy po to , aby zapobiec wyciekaniu sokow z filetu - co pozwoli nam uniknac problemow pozniej - a tym samym zabieg ten sprawi , ze filet bedzie soczysty i smaczny.
    Filet pozostawiamy do ostygniecia .W tym samym czasie podsmazamy pieczarki , cebulke i czosnek - pod koniec dodajac pomidorki . Smazymy na patelni grillowej (lub zwyklej) cukinie -doprawiona wedlug uznania :).
    Nastepnie rozwalkujemy ciasto francuskie (ktore do tej pory bylo caly czas w lodowce) , i przymierzamy nasze zimne filety.
    Nacinamy ciasto z kazdej strony tak , aby tylko pod filetami ciasto bylo w calosci:).
    Na kazdy filet nakladamy piczarki , cukinie , posypujemy fetta i przykrywamy boczkiem lub szynka.
    Nastepnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przekladamy na zmiane paseczki ciasta tak , aby pozostawic szczeliny (bardzo wazne).
    Wkladamy do lodowki na ok. 20 min..
    Smarujemy pozostalym jajkiem wierzch naszych zawiniatek , tak aby jajko nie dostalo sie pomiedzy szczeliny.
    Wkladamy na ruszt do piekarnika - pod rusztu wkladamy blaszke - juz wyjasniam dlaczego:
    otoz tak upieczone nasze Mumie nie beda mialy mokrego ciasta od spodu-co sie zdarza przy pieczeniu w naczuniu.
    Pieczemy w 225 st. pierwsze 10 min. , nastepnie zmniejszamy do 200st. i pieczemy nadal okolo 20-25 min. Podalam tak przygotowane Mumie - z risotto oraz salata w dressingu czoskowym:)

    Smacznego:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować