Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem

4.5 (171 ocen)

Bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne mięsko.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    9 łyżek żurawiny
    2 łyżeczki chrzanu z słoika
    1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
    150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki)
    250 ml kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z żurawiną, chrzanem owinięte boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować