Piersi indycze w sosie kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata.
Do chłodnego naparu z kawy dolewamy wódkę , sok z cytryny , wsypujemy cynamon , sól, pieprz , mieszamy.
Opłukame mięso kroimy w kostkę, zanurzamy w marynacie , przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
2.Obrane marchewki kroimy w plasterki, cebule drobno siekamy.
Zamarynowane mięso obsmażamy na maśle z olejem, zdejmujemyz patelni i na tym tłuszczu 5-10 minut przesmażamy cebulę i marchewkę, które też zdejmujemy z patelni.
3.Na patelnię wylewamy podgrzaną marynatę , dolewamy trochę gorącej wody lub naparu ( i jeśli się zetnie to przecedzamy przez sitko-cynamon ma właściwości żelujące).
Do gorącej marynaty wkładamy marchewkę z cebulą , chwilę wolno dusimy i dokładamy podsmażone mięso. Wszystko dusimy kilka , kilkanaście minut, pod koniec zagęszczamy śmietaną i mąką.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze