Piersi kurczaka pieczone z marchewką i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki dajemy składniki marynaty. Wymieszać dokładnie i pokryć nią całą powierzchnię mięsa.
Mięso przełożyć do drugiego naczynia, szczelnie nakryć folią spożywczą i dać o lodówki na 1 godzinę.
2.Marchewkę i cebulę obrać, opłukać.
Marchewkę pokroić w słupki, a cebulę w piórka.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno przełożyć warzywa.
Przyprawić je szczyptą vegety, ziołami prowansalskimi, pieprzem i olejem.
Dokładnie wymieszać, żeby warzywa pokryły się ziołami i olejem.
3.Mięso wyjąć z lodówki, posmarować musem jabłkowym, ułożyć na warzywa.
Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika.
Ustawić temperaturę piekarnika na 190*C i piec około 1 godz.
4.10 minut przed końcem pieczenia, zdjąć przykrywkę i piec dalej bez przykrycia, żeby mięso się przyrumieniło.
W czasie końcowego pieczenia, można polewać mięso powstałym sosem, żeby za bardzo się nie wysuszyło.
Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem i dowolną surówką. Choć mogą wystarczyć warzywa pieczone z mięsem.
Porady
Czas przygotowania potrawy nie obejmuje czasu marynowania mięsa.
Komentarze