Sekretem tego dania jest czas marynowania, 6 godzin w ziołach nadaje kurczakowi niebiański smak i aromat. Towarzystwo melona i brązowego ryżu wręcz wyśmienite...
Piersi kurczaka marynowane w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć, wykroić z nich filety, włożyć do miski, wlać oliwę, dodać zioła prowansalskie, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, wstawić do lodówki na 6 godzin.
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie.Melona umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry.
3.Piersi kurczaka smażyć na oliwie, w której sie marynował przez 15-20 minut ( z obu stron na złoty kolor). Pod koniec smażenia na każdym filecie ułożyć plastry mozzarelli, patelnię przykryć. Filety ułożyc na talerzu, polać słodko-pikantnym sosem chili.Podawać z brązowym ryżem i melonem.Wspaniałe danie, które przygotowuje się bardzo szybko, nie licząc czasu marynowania, kiedy filety spokojnie leżą w lodówce i czekają na obróbke termiczną.Dzięki marynowaniu są soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
Komentarze