Piersi kurczaka marynowane w ziołach

4.5 (186 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sekretem tego dania jest czas marynowania, 6 godzin w ziołach nadaje kurczakowi niebiański smak i aromat. Towarzystwo melona i brązowego ryżu wręcz wyśmienite...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (duża, podwójna),: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 4 łyżki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól: 4 szczypty
    - mozzarella (kula): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy): 100 mililitrów

    - ryż brązowy (saszetki/woreczki): 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - melon galia: 12 plastrów
    - sos słodko-pikantny chili: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka marynowane w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka umyć, wykroić z nich filety, włożyć do miski, wlać oliwę, dodać zioła prowansalskie, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, wstawić do lodówki na 6 godzin.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie.Melona umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry.
  • kurczakowe danie 3. Piersi kurczaka smażyć na oliwie, w której sie marynował przez 15-20 minut ( z obu stron na złoty kolor). Pod koniec smażenia na każdym filecie ułożyć plastry mozzarelli, patelnię przykryć. Filety ułożyc na talerzu, polać słodko-pikantnym sosem chili.Podawać z brązowym ryżem i melonem.Wspaniałe danie, które przygotowuje się bardzo szybko, nie licząc czasu marynowania, kiedy filety spokojnie leżą w lodówce i czekają na obróbke termiczną.Dzięki marynowaniu są soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować