Do upieczenia brownie skłoniły mnie bardzo dojrzałe banany, które wykorzystałam jako słodzik. Ponieważ święta coraz bliżej dodałam do niego przyprawy piernikowej.
40 min
Dla 9 osób
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
2 dojrzałe banany (małe)
100 ml oleju
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść śliwek kalifornijskich
140 gram mąki owsianej bezglutenowej lub ulubionej
3 jaja
Polewa:
50 gram gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki oleju
kilka sztuk posiekanych śliwek
Piernikowe brownie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Zmiksować banany.
W misce ubić jaja. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany, olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do pienika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 - 35 minut w 170 stopniach C. tak aby ciasto było wilgotne ale wierzch ścięty.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić resztę czekolady, dodać 2 łyżeczki oleju i dodać drobno posiekane śliwki ( można dodać draże z gorzką czekoladą np. z rodzynkami do przestudzonej ale płynnej polewy z czekolady).
Komentarze