Piernikowe lody

4.49 (172 ocen)

Jeśli w zimie, a zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia najdzie Was ochota na lody polecam PIERNIKOWE:).To także idealny deser na noc sylwestrową.

Składniki:

  • Składniki:
    • 330 ml śmietanki 30%,
    • 1 szklanka mleka,
    • Ok 220 gram pierniczków w lukrze,
    • 2 łyżki cukru,
    • 4 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 3/4 kieliszka rumu,
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Lody

Piernikowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozkruszone pierniczki 1. Pierniczki rozkruszamy w dłoniach.
  • ubite żółtka 2. Żółtka oraz jajko przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na parze.
    Mleko zagotowujemy. Do gorącego dodajemy ubitą masę jajeczną i chwilkę razem podgrzewamy (ok 3 minuty) cały czas mieszając by nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Gotową studzimy.
  • dodanie przyprawy do piernika 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ostudzone mleko. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy przyprawę do piernika oraz wlewamy rum.
  • dodanie pierniczków 4. Na koniec wsypujemy pokruszone pierniczki. Całość mieszamy.
  • gotowa masa lodowa przed mrożeniem 5. Masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godziny wskazane jest lody przemieszać.

Porady

W wersji dla dorosłych obowiązkowo polecam dodatek rumu!!! Jeśli lody będą jeść dzieci można ominąć alkohol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować