Piernikowe kasztany

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dzieci mają w szkole jeść zdrowo,ale i tak wiemy,że w szkolnych sklepikach kupują słodkości to może zamiast tego zapakować im do plecaczka takiego kasztana .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - soda: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - Jajko: 1 łyżka
    - miód: 15 dekagramów

    - masło: 3 dekagramy
    - woda: 0.25 szklanki
    - cukier puder (około): 20 dekagramów
    - galaretka cytrynowa (sucha): 0.5 sztuki
    - kakao: 2 łyżki

    - konfitura różana: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe kasztany 1. Ciasto:
    W misce wymieszać na sucho cukier,sodę,mąkę i kakao dodać jajko i stopiony letni miód z masłem ,zagnieść ciasto i schłodzić.Zimne ciasto podzielić na kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,każdą kuleczkę nadziać jak pączka porcją konfitury różanej,ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st.
  • Piernikowe kasztany 2. Upieczone i ostudzone "kasztany"posmarować z wierzchu Konfiturą różaną i okleić ciemną masą cukrową na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi,aby całość przypominała kasztany .
  • Piernikowe kasztany 3. Masa cukrowa :
    W garnku zagotować wodę z masłem do gotującej się wody dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć ,do ciepłej masy wgniatać cukier puder i na koniec galaretka do 3/4 całej masy dodać kakao i zagnieść Masę cieniutko rozwałkować i wycinać większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka,jasne ciasto również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

image-0w7jxe4

To może cię zainteresować