Piernikowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pierniczki, ach pierniczki czym były by bez nich Święta. Pewnie były by piękne, ale coś by nam w nich brakowało.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 0.5 kilograma
    - cukier: 15 dekagramów
    - miód: 3 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - przyprawa do pierników: 0.5 opakowania
    - kakao: 1 łyżka
    - woda: 0.5 szklanki
    LUKIER:
    - białko jaja: 1 sztuka
    - cukier puder (około 2 szklanek bo to zależy od wielkości białka i od gęstosći jaką mamy zamiar uzyskać): 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Piernikowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić miód z cukrem, dodać wodę i wszystko zagotować, następnie przestudzić. Jajka ubić i połączyć z przestudzonym miodem, do wymieszanego miodu z jajkami dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao, dokładnie wszystko wyrobić i schłodzić.
  • Piernikowe ciasteczka 2. Schłodzone ciasto rozwałkować do 1 cm grubości i wyciąć kształty ciastek, ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem
  • Piernikowe ciasteczka 3. Piec w temp. 170st około 15 min, po upieczeniu zaraz ostrożnie zdjąć z blaszki i ostudzić na kratce(lubią się przykleić do blachy i ciepłe zdejmuje się lepiej)
  • Piernikowe ciasteczka 4. Zimne posmarować lukrem i ozdobić, można tez część posmarować polewą czekoladową.
  • Piernikowe ciasteczka 5. Pierniczki twardnieją, ale po kilku dniach miękną i są pyszne. Doskonale nadają się do powieszenia na choinkę lub na słodki prezent.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować