Piernikowe babeczki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Piernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać babeczkami dla leniwych.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ok 35 sztuk:

    3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mleka
    2 jaja
    3/4 szklanki oleju
    6 łyżek płynnego miodu
    4 pełne łyżki powideł śliwkowych
    2 pełne łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3-4 łyżeczki esencji waniliowej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe babeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.

    2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut. Papilotki na babeczki napełniamy do 3/4 wysokości.

Porady

Do zdobienia wierzchu muffinek można użyć roztopionej czekolady z odrobiną mleka lub użyć gotowej polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować