Piernikowa rolada z pomarańczą

4.92 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :)

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    100 g białej czekolady
    1 duża pomarańcza

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.92 (152 ocen)

Piernikowa rolada z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).
  • 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.
  • 4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :) Inspiracja: Najsmaczniejsze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować