Kto ma ochotę na świąteczną choinkę z piernika ?, możecie podarować ją komuś bliskiemu, albo ozdobić nią stół w Boże Narodzenie. Przepis sprawdzony na piernik z powidłami, korzenny wyrazisty smak, a do tego słodki lukier.
Piernikowa choinka w lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - wykonanie:
1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.
2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości.
Lukier wykonanie:
1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.
2. Do 3/4 gęstego ubitego lukru dodajemy zielony barwnik, następnie przekładamy do woreczka i wypełniamy wierzch choinki. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm. Do drugiego woreczka dajemy biały lukier i robimy kontury choinki.
Dodatkowo można użyć różnych posypek do zdobienia.
Komentarze