PIERNIKOWY TORT KOKOSOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort piernikowy to wersja zimowo-świąteczna. Trzy blaty korzennego biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi i masą kokosową. Ciasto polane ciemną czekoladą i ozdobione białymi choinkami i gwiazdkami. Idealny przepis na święta Bożego Narodzenia ale nie tylko, spokojnie poleży kilka dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KORZENNY BISZKOPT :
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek oleju
    MASA KOKOSOWA :
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g wiórek kokosowych
    1,5 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    100 ml spirytusu
    SKŁADNIKI PONCZU :
    1 szklanka słodkiej, ostudzonej herbaty
    1 łyżeczka soku z cytryny
    100 ml orzechówki
    DODATKOWO :
    1 słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowy tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08esn43 1. Białka ubijamy mikserem, z cukrem na puch, następnie dodajemy żółtka i olej. Dalej ubijając wsypujemy wymieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 35 minut. Biszkopt studzimy i przecinamy na trzy blaty.
  • image-1evq0ed 2. Mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz wiórki kokosowe mieszamy w miseczce ze szklanką mleka. W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka, wlewamy masę kokosową na gorące mleko i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Przekładamy masę na talerze, studzimy. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch, dalej ucierając dodajemy partiami masę kokosową aż składniki się połączą, wlewamy spirytus i chwilkę mieszamy. Gotową masę przekładamy do lodówki.
  • image-1iru3dw 3. Pierwszy blat ciasta układamy w tortownicy, lekko ponczujemy. Wykładamy część powideł i masę kokosową, nakrywamy drugim blatem ciasta który również nasączamy, smarujemy powidłami i masą. Ostatni blat ciasta lekko dociskamy, aby nadać ładny kształt tortu, ponownie nasączamy, smarujemy pozostałymi powidłami i resztą masy, wyrównując wierzch ciasta. Odkładamy tort do lodówki na 2-3 godziny.
  • image-1ji0ii6 4. Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy ze śmietaną w mikrofalówce, polewamy nią ciasto i szybko rozsmarowujemy polewę aby nam nie zastygła.
  • image-2aj9gtr 5. Białą czekoladę, łamiemy, również rozpuszczamy w mikrofalówce ze śmietaną i rozsmarowujemy na foli aluminiowej, przekładamy do lodówki. Po zastygnięciu wycinamy z niej choinki, gwiazdki i ozdabiamy nimi ciasto. Tort piernikowy posypujemy cukrem pudrem, przechowujemy w lodówce. Ciasto kroimy ciepłym nożem i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować