Pierniki stempelki korzenno imbirowe

4.47 (199 ocen)

Bardzo fajne pierniki , które nie wymagają dekorowania lukrami, które od razu po upieczeniu mają piękny ozdobny wzór dzięki foremką stempelkom.

Składniki:

  • 1/3 kostki masła
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki przyprawy do piernika
    0,5łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    1 jajko
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Choinki Ciasto

Pierniki stempelki korzenno imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasta piernikowe 1. Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawami i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
  • ciasto 2. Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
  • ciasto na pierniki 3. Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  • ciasto 4. Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami z odciskiem.
  • pierniki 5. Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
  • pierniki 6. Takie ciasteczka z wzorkiem są już gotowe po upieczeniu i nie trzeba ich dekorować.

Porady

Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten przepis na pierniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować