piernik żydowski z marcepanem i marmoladą (7 dniowy)

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Błyskawicznie powstaje, jest bardzo prosty w składzie. Żeby dojrzał jak należy potrzebuje około 7 - 8 dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    250 ml płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżeczki sody
    3 jaja
    100 gramów brązowego cukru (ewentualnie może być biały)

    przełożenie:
    200 gramów masy marcepanowej
    3/4 słoiczka konfitury wiśniowej lub powidła
    250 gramów gęstej marmolady

    lukier:
    350 gramów cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    woda przegotowana ciepła ( w takiej ilości, by lukier powoli spływał z łyżki, około 4 łyżek)
    ewentualnie cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik żydowski z marcepanem i marmoladą (7 dniowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Jaja całe ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy miód, mąkę przesianą z sodą, przyprawę do piernika. Wszystko miksujemy do połączenia składników.

    Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o analogicznej średnicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 - 55 minut, do suchego patyczka.

    Studzimy przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy go na blat kuchenny.
    Kiedy piernik będzie lekko ciepły (nie gorący!) przekrawamy go na 3 płaty.
  • xxx 2. Masę marcepanową przekładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy go szczelnie, marcepan zamaczamy na 10 minut w ciepłej (nie gorącej!) wodzie, wtedy zmięknie i łatwiej będzie nam go formować.

    Pierwszy, spodni blat smarujemy lub może bardziej wykładamy masą marcepanową, wyrównujemy ją, żeby była jednakowa na całej powierzchni.

    Masę marcepanową pokrywamy konfiturą wiśniową.
  • xxx 3. Następnie przykrywamy drugim, środkowym blatem, lekko dociskamy.

    Potem smarujemy go marmoladą, dość sowicie, jej część nawilży nam piernik.

    Marmoladę przykrywamy trzecim blatem.
  • piernik żydowski 4. W wodzie rozpuszczamy cukier puder i sok z cytryny, mieszamy dokładnie by nie było grudek. Lukier ma być tak gęsty, że będzie wolno skapywał z łyżki, pokrywamy nim ciasto.
    Lukrem pokrywamy ciasto, posypujemy posypką, odstawiamy do zastygnięcia.
  • xxx 5. Ja przechowuję go pokrojonego w szerokie pasy i zawiniętego w folię.

Porady

Po około 25 minutach pieczenia piernik może nam się zacząć przypiekać z wierzchu, wtedy przykrywamy go płatem folii aluminiowej i pieczemy dalej wg instrukcji. Jeśli piernik całkiem nam ostygnie, będzie dość twardy i bardzo ciężko będzie nam do przekroić. Jeśli ciasto wyrosło nam do góry w ten sposób, że tworzy nieregularne wybrzuszenia, możemy delikatnie ściąć je ostrym sztywnym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować