Piernikowy biszkopt i wilgotna wkładka pełna owoców i orzechów. . Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. Ciasto duże i bardzo podzielne.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto piernikowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
6 jajek
szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
opakowanie przyprawy do piernika
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
na wkładkę:
3 jajka
350 g mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
6 jabłek
szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
1/2 szklanki orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
kostka masła
dodatkowo:
herbata z rumem
polewa czekoladowa
Piernik z wkładką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować.
2.Wkładka owocowa: Jabłka pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem, dodać do masy jajecznej. Wrzucić owoce i orzechy, wymieszać. Przełożyć do blaszki w której piekło się ciasto piernikowe. Piec w 180*C około 40 minut.
3.Budynie i cukier wymieszać ze szklanką mleka i ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego dodać masło i miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze