PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I MARCEPANEM

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piernik o smaku korzennym bardzo wilgotny przełożony powidłami śliwkowymi i masą marcepanową, idealny do filiżanki kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu,
    1 szklanka oleju,
    1 szklanka kwaśnej śmietany,
    1 szklanka miodu płynnego,
    3 szklanki mąki tortowej,
    1 łyżka sody,
    2 łyżki kakao,
    przyprawa do piernika,
    bakalie: rodzynki, orzechy,

    1 słoiczek powideł śliwkowych
    ok. 25 dag masy marcepanowej z puszki

    Polewa:
    10 dag masła/margaryny
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyzki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Piernik z powidłami śliwkowymi i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19njck1 1. Zółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej.Mąke przesiaz z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i po łyzce ddawac make z pozostałymi składnikami. Dodać miód, śmietanę oraz olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (25/35) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 50 minut, do suchego patyczka.
    Przekroić, przełożyć marmoladą i masa marcepanową, polać polewą.
  • 2. Polewa:
    Do garnka dać wodę zagotować wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować