Piernik z powidłami śliwkowymi i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej.Mąke przesiaz z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i po łyzce ddawac make z pozostałymi składnikami. Dodać miód, śmietanę oraz olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (25/35) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Przekroić, przełożyć marmoladą i masa marcepanową, polać polewą.
2.Polewa:
Do garnka dać wodę zagotować wraz z cukrem , skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto.
Komentarze