Piernik z powidłami śliwkowymi

4.49 (182 ocen)

Wilgotny, pachnący korzennymi przyprawami piernik z dodatkiem powideł śliwkowych.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    3 jajka
    5 łyżek oleju
    ¾ szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubijamy jajka z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy mleko, olej i 4 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Całość dobrze mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach (21x11cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy, przekrajamy wzdłuż i smarujemy dół powidłami śliwkowymi. Przykrywamy drugą połową. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować