Piernik z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na blaszkę o wymiarach : dol - 20 na 30 cm, góra - 23 na 33 cm
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać, dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Teraz musimy powoli,stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe składniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dało się swobodnie mieszać, by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka:). Upieczony piernik pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy polewę. Żeby to zrobić musimy włożyć margarynę do rondelka, na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy cukier, dolewamy mleko i dodajemy kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące ciasto) pokrywamy polewą czekoladową. Polewa jest idealna,nie za gęsta i nie za rzadka:). Gdy polewa wystygnie ciasto jest już gotowe:. )U nas znika bardzo szybko:)
Polecam :)
Komentarze