Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia karmelu. W tym celu na patelnię wysypujemy 1/2 szklanki cukru i rozpuszczamy, gdy utworzy się karmel należy dolać 1/2 szklanki wody i gotować do momentu rozpuszczenia karmelu. Odstawić do przestudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy mikserem wraz z 1/2 kostki margaryny i pozostałym cukrem. Do tego dodajemy wystudzony karmel, miód, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec ubijamy białka i mieszamy delikatnie z powstałą masą. Wszystko przelewamy do keksówki 30 cm na 12 cm( może być mniejsza wtedy piernik będzie nieco wyższy)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni około godziny.
W tym czasie mleko wlewamy do garnka, zostawiając sobie odrobinę w szklance. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy przez chwilkę. Studzimy. Resztę margaryny miksujemy i dodajemy do niej wystudzony budyń. masa powinna wyjść dość puszysta a margaryna prawie nie będzie wyczuwalna. Gdy pienik się upiecze należy przekroić go na 3 równe części. Najpierw nakładamy masę, na to ciasto , powidła śliwkowe, ciasto i ponownie masę
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewa czekoladową..
Komentarze