Piernik z powidłami

4.5 (191 ocen)

Piernik jest mięciutki i pyszny zaraz po upieczeniu, ale jak troszkę postoi to wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ciasto;
    4 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 margaryny
    2 jajka
    4 łyżki kakao
    2 przyprawy do piernika
    1 słoik powideł śliwkowych
    1 szklanka mleka
    10 dag mielonych orzechów
    2 łyżeczki sody
    krem:
    20 dag masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    dodatkowo:
    1/2 słoika powideł śliwkowych
    10 dag polewy czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23md3mg 1. Mąkę przesiać razem z kakao i przyprawą do piernika, wymieszać z sodą i cukrem w drugim naczyniu przy pomocy robota lekko ubić mleko, jajka, powidła i rozpuszczona oraz przestudzoną margarynę.
  • image-0jvn9kv 2. Do wymieszanych mokrych składników dodać suche i orzechy, dokładnie wymieszać ( ciasto jest dosyć gęste więc używam do mieszania końcówek do ciasta drożdżowego)
    Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  • image-1yatub2 3. Piec w temp. 180 około 60 minut.
    Krem:
    Wszystkie składniki na krem muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, kiedy masło jest ładnie spienione to dodawać małymi porcjami jogurt i cały czas ucierać ( krem bardzo łatwo się waży więc musimy ostrożnie dodawać jogurt).

    Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na trzy placki, dolny posmarować całym kremem jogurtowym
    i lekko docisnąć, przykryć drugim plackiem który posmarować powidłami i położyć ostatni placek też lekko docisnąć. Polewę rozpuścić i polać nią wierzch przełożonego piernika, odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik z powidłami

To może cię zainteresować