Piernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować.
2 godz.
Składniki:
Składniki:
kostka margaryny lub masła
szklanka cukru
2 łyżki płynnego miodu
po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
4 średnie rozgotowane jabłka (bez skórek i gniazd nasiennych )
4 jaja
przyprawa do pierników
po pół łyżeczki cynamonu i utłuczonych goździków i anyżu gwieździstego
Piernik z jabłkiem, anyżem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, ostudzić i mieszając, kolejno dodawać wszystkie składniki. Jabłka obrane i wyczyszczone z gniazd gotować z łyżeczką cukru do zupełnego rozgotowania, odcedzić na sicie i odcisnąć nadmiar płynu, dodawać przestudzone. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w tem. 180C przez godzinę. Udekorować polewą, skórką pomarańczową lub plastrami kandyzowanej pomarańczy.
Komentarze