Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

4.5 (154 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Oto mój faworyt - piernik z kawą i powidłami śliwkowymi. Jest mocno piernikowy, wilgotny ale nie ubity, z nutką kwaskowatej śliwki :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO::
    - masło: 125 gramów
    - cukier brązowy: 1 szklanka
    - miód: 2 łyżki
    - powidła śliwkowe: 2 łyżki
    - przyprawa do pierników: 4 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - kawa zbożowa: 2 łyżki
    - mleko: 250 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 300 gramów
    DO PRZEłOżENIA:
    - konfitura śliwkowa: 4 łyżki
    POLEWA:
    - śmietana kremówka: 80 mililitrów
    - gorzka czekolada: 50gram
    - mleczna czekolada: 50gram
    - powidła śliwkowe: 2 łyżki
    DODATKOWO:
    - kandyzowana skórka z pomarańczy: 2 łyżki
    - suszone śliwki: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy.

    Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko).
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 14 x 24 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki.
  • 3. Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu przekrajamy piernik na pół i smarujemy powidłami.
  • 4. Przełożony piernik polewamy polewą, którą przygotowujemy jeszcze w trakcie pieczenia ciasta.

    Polewa:
    W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy powidła i mieszamy. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią piernik a górę posypujemy skórką pomarańczową i suszonymi śliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować