Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Podgrzewamy przez minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko).
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 14 x 24 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki.
3.Masę wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu przekrajamy piernik na pół i smarujemy powidłami.
4.Przełożony piernik polewamy polewą, którą przygotowujemy jeszcze w trakcie pieczenia ciasta.
Polewa:
W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy powidła i mieszamy. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią piernik a górę posypujemy skórką pomarańczową i suszonymi śliwkami.
Komentarze