Piernik z fasoli z powidłami i kremem

0 (0 ocen)

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie - wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Proponuję dietetyczny, zdrowy i łatwy piernik, którego nie może zabraknąć na Świątecznym stole.

Składniki:

  • Składniki:
    -1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu 240g)
    -30g mąki owsianej
    -2 płaskie łyżki kakao
    -2 łyżki miodu
    -2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
    -100ml rozpuszczonego masła klarowanego
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
    -3 średnie jajka
    -łyżka soku z pomarańczy
    -szczypta soli

    krem:
    -150g kaszy jaglanej
    -2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
    -2 łyżki erytrolu/ksylitolu

    dodatkowo:
    -kilka łyżek powideł bez cukru (użyłam porzeczkowych)
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady/mlecznej bez cukru
    -spora garść potłuczonych orzechów (użyłam włoskich, ziemnych i migdałów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z fasoli z powidłami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25w3lgi 1. -fasolę odsączamy i płuczemy pod wodą
    -fasolę łączymy z żółtkami, miodem oraz kakao i dokładnie blendujemy
    -białka jaja z dodatkiem soku z pomarańczy oraz soli ubijamy na sztywną pianę
    -zblendowaną fasolę łączymy z ubitą pianą i delikatnie mieszamy
    -dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
    -piekarnik rozgrewamy do 180C
    -ciasto pieczemy około 35-40 minut i studzimy
    -ciasto kroimy tak, aby powstały 3 blaty

    krem:
    -kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku
    -zalewamy 2 szklankami mleka, słodzimy i gotujemy do miękkości
    -gotową kaszę odstawiamy aby lekko przestygła, dodajemy resztę mleka i blendujemy na gęsty krem

    następnie:
    -1 blat ciasta smarujemy kremem jaglanym, na to nakładamy powidła
    -przykrywamy kolejnym blatem i potwarzamy czynność
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
    -odstawiamy aż przestygnie, polewamy ciasto i obficie posypujemy orzechami
    -gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować