Piernik z dżemem

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Przepadam za piernikiem, a ten jest prosty i szybki w wykonaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    3 jajka
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    1 przyprawa do piernika
    3 łyżki kakao
    słoik dowolnego dżemu
    cukier puder- do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Piernik z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej piany. Tak utarte jajka łączymy stopniowo z mąką, proszkiem do pieczenia zmieszanym z sodą, przyprawą do piernika i kakao. do powstałej masy dodajemy dżem. Wszystko dokładnie mieszamy ruchami okrężnymi.
  • 2. Ciasto wylewamy na wąską blaszkę- natłuszczoną i posypaną bułką tartą, pieczemy w temp. 180ºC z termoobiegiem ok. 45 min. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do piernika dodaję dżem własnej roboty, ma on bardziej zwartą konsystencję i wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować