Piernik z gruszkami i masą orzechową

0 (0 ocen)

Ciasto, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych słodkości. Piernik o przyjemnie korzennym aromacie, z kakaową nutą - przełożony gruszkami i masą z orzechów w karmelu smakuje wyśmienicie. Ciasta prezentuje się bardzo efektownie - w sam raz na świąteczny stół.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/3 szklanki płynnego miodu (350g)
    2/3 szklanki cukru
    150 g masła lub margaryny
    1 szklanka śmietany 12%
    5 jajek
    2 kopiaste łyżeczki kakao naturalnego
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw - cynamonu, imbiru
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kminku
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)

    Masa orzechowa:
    500 g orzechów arachidowych w karmelu
    2 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (2 x 400g)
    250 g masła
    1/3 szklanki cukru
    2 kopiaste szklanki mleka w proszku odtłuszczonego granulowanego 1% tłuszczu (łącznie 200g)
    1/2 szklanki wody
    4 - 5 łyżek żelatyny wieprzowej

    Warstwa owocowa:
    1 kg gruszek
    1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na 1/2 L wody)
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik z gruszkami i masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 1. Przygotować ciasto - w garnku rozpuścić tłuszcz, dodać miód, cukier, kakao i wszystkie mielone przyprawy korzenne. Całość zagotować. Po lekkim przestudzeniu wlać śmietanę i wbić jajka - dokładnie utrzeć. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną - ponownie utrzeć. Na końcu dołożyć mąkę pszenną i całość wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 2. Piec 45 min (180 st. C).
  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 3. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, tworząc 2 blaty ciasta. Spodni blat ponownie umieścić w formie.
  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 4. Pozbawione gniazd nasiennych gruszki drobno pokroić, przełożyć do szerokiego rondla, podlewając wodą. Dusić ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Do gorących owoców wsypać proszek galaretki i mieszać, aż się rozpuści. Po przestudzeniu, gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na spodni blat piernika i pozostawić do całkowitego zestalenia.
  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 5. Przygotować masę orzechową - żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. W garnku zagotować mieszankę masła, jogurtu i cukru. Gdy przestygnie, wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Orzechy grubo posiekać i dodać do zawartości garnka - wymieszać. Żelatynę podgrzać, aż stanie się płynna, a następnie dodać do mieszanki z orzechami i ponownie wymieszać.
  • Piernik z gruszkami i masą orzechową 6. Tężejącą masę wyłożyć na gruszki i przykryć wierzchnim blatem piernika. Ciasto dowolnie udekorować. Wypiek przechowywać w lodówce.

Porady

Piernik przed przełożeniem można zawinąć w pergamin i pozostawić w chłodnym miejscu (np. w piwnicy) na ok. 1 tydzień. Wówczas jego aromat będzie pełniejszy. Gruszki świeże można zastąpić owocami z kompotu, najlepiej z niezbyt słodkiej zalewy. W tym wypadku rozdrobnione owoce należy jedynie podgrzać z dodatkiem wody, pomijając ich 20 minutowe duszenie, i dodać galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować