2.Wsypujemy mąkę z wszystkimi składnikami sypkimi- ucieramy.
3.Wlewamy miód.
4.Ucieramy na gładkie ciasto.
5.Blaszkę o wym. 42x13,5 cm smarujemy olejem, wykładamy pergaminem.
Wylewamy ciasto.
Pieczemy w temp. 170 stopni C przez ok. 45. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy papierem, aby go nie spalić.
6.Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki. Po chwili wyjmujemy ciasto. Studzimy, wówczas ściągamy pergamin.
7.Piernik przekrawamy na 2 części. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Mocno przyciskamy.
8.Wierzch piernika oblewamy w esy-floresy polewą czekoladową lub stopioną z mlekiem czekoladą gorzką.
9.Dekorujemy według uznania.
10.Smacznego :)
Porady
Masło do piernika najlepiej, jak jest lekko twardawe. Lepiej go ocierać ze składnikami płynnymi.
Wierzch piernika możemy także polukrować.
Komentarze