Piernik który nie wymaga leżakowania. Jest miękki i świetnie smakuje z powidłami.Przepis dla tych wszystkich, którzy nie będą w tym roku przygotowywać tradycyjnego piernika.
Piernik przekładany powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do garnka wlej miód, dodaj powidła, masło i wsyp cukier. Postaw na wolny ogień i podgrzewaj całość aż się dokładnie połączy. Wsyp przyprawę do pierników i wymieszaj składniki. Odstaw ma parę minut aż masa się lekko przestudzi. Wsyp sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajko. Zmiksuj wszystko aż mas się spieni. Partiami dodawaj mąkę nie przerywając miksowania. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto. Przekrój na pół i posmaruj powidłami.
2.Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.
Piernik polej polewą i wstaw do lodówki na minimum 3-4godziny.
Komentarze